Selecteer een pagina

Urine en de Romeinen

De herbruikbaarheid van urine werd al vroeg ontdekt. Zo handelden de Romeinen in urine en verkochten het aan de leerindustrie waar het gebruikt werd om leer zachter te maken en haren te verwijderen. Niet alleen in de leerindustrie werd urine gebruikt maar in de gehele kledingindustrie. Urine werd hier gebruikt om natuurlijke kleurstoffen te versterken en te binden aan bijvoorbeeld wol.

Voordat er zeep was, werd urine, vermengd met water, gebruikt als wasmiddel voor kleding. De ammoniak in de urine zorgde ervoor dat zelfs de ergste vlekken uit de kleding gingen. De vaten urine werden dan ook gretig ingekocht door wasserijen. Urine werd niet alleen gebuikt om kleding te wassen, maar de Romeinen poetsten ook hun tanden er mee. De ammoniak bleekte de tanden en verwijderde vlekken en tandsteen.

Op internet is ook een recept te vinden uit 1862 waarbij urine wordt gebruikt voor het maken van buskruit. De nitraten uit de urine vormen hierbij het hoofdbestanddeel.

Het urine van nu

Tegenwoordig wordt urine o.a gebruikt in vruchtbaarheidsmedicatie, biologische meststoffen en als bron van hernieuwbare energie, maar wellicht kunnen we leren van het verleden en processen die nu synthetisch zijn geworden weer op een duurzamere en natuurlijkere manier gaan uitvoeren. Urine wordt met recht het vloeibare goud genoemd en het mooie is dat ons eigen lichaam het produceert!

Wil je weten wat wij doen met de urine uit de GreenPee’s?

Neem gerust contact met ons op. info@greenpee.nl  tel: 0624105413

Bronnen:

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/from-gunpowder-to-teeth-whitener-the-science-behind-historic-uses-of-urine-442390/#:~:text=Stem%20cells%20harvested%20from%20urine,be%2C%20well%2C%20liquid%20gold.&text=Its%20high%20pH%20breaks%20down,softening%20and%20tanning%20animal%20hides.